Хімчистки, на відміну від інших подібних підприємств, навіть в пік економічного спаду характеризуються досить високими показниками рентабельності – до 40%.
Укупі з невисокою конкуренцією в галузі хімчистки залучають як початківців, так і досвідчених бізнесменів.
Що потрібно знати, відкриваючи хімчистку?
Існує два напрямки діяльності: повністю самостійна робота і франчайзинг. Ми хочемо зупинитися на основних моментах, які важливі при власному веденні бізнесу.
Перш за все, необхідно вивчити всі санітарні норми, що стосуються такої сфери діяльності. Це допоможе в майбутньому уникнути можливих проблем з санепідемслужбою.
Особливу увагу варто приділити підбору приміщення для майбутньої хімчистки. На цьому етапі важливо пам’ятати, що в хімчистці повинні бути такими відділами як:
- пункт прийому та видачі замовлень;
- сортувальний відділ;
- виробничий відділ, де безпосередньо обробляються речі;
- відділ заключної обробки (прасування, відпарювання, упаковка).
Наступний етап – підбір обладнання. Вибирати обладнання для хімчистки варто виходячи з розмірів приміщення, бажаної продуктивності і вартості. Як правило, для оснащення хімчистки потрібно стандартний набір обладнання, який включає:
- машину сухої хімічної чистки
- парові пневматичні манекени
- гладильне обладнання (прасувальні столи, преси)
- обладнання для виведення плям (плямовиведення)
- комплект пральної машини і сушильного барабана
- візки і / або кошика для брудної білизни
- вішалки та ін.
Сьогодні складнощів з підбором обладнання для хімчисток, як правило, не виникає – свою допомогу у вирішенні цього питання пропонують багато дилерів виробників.
Варто зауважити, що відкриття хімчистки – це завжди вигідне рішення, не залежно від того, відкриваєте ви комерційну хімчистку або хімчистку на власному підприємстві.
Переваги власної хімчистки на підприємстві
- немає необхідності звертатися до сторонньої організації, а значить, оброблення білизни здійснюється без націнки;
- немає необхідності виділяти бюджет на транспортні витрати;
- збереження білизни і якість хімчистки контролюється самим підприємством;
- терміни також визначає саме підприємство.